fredag 1. januar 2010

Tips vedr. gjærbakst

Her er noen bakeråd jeg har samlet fra 'her og der'. Kom gjerne med flere råd, eller korriger meg...
  • ca 1 kg mel til 6-7 dl væske
  • baker du med grovt mel, bør uansett minst 1/3 være fin hvete, ellers hever deigen dårlig.
  • 1/3 grov rug, 1/3 fin hvete og resten på slump, til sammen ca 1 kg gir gode brød
  • jo lenger deigen skal heve, jo mer væske trenger deigen
  • skal deigen heve lenge, er det lurt å bruke lite gjær
  • skal deigen heve lenge, er det lurt å bruke kald væske
  • kesam kan erstatte fett i deigen
  • frø i deigen krever mer væske, siden de skal ekspandere mer enn mel
  • frø (linfrø, gresskarfrø, 5-kornblanding) og helkorn bør enten kokes i 10 min. og skylles i kaldt vann, eller ligge i bløt natten over (dette har jeg ikke prøvd)
  • husk salt i brødet, men helst ikke mer enn 1-2 ts pr. kg mel
  • generelt gjelder at jo lenger deigen hever, jo bedre blir brødet (men alt med måte...)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar